Ratten

Ratten

In Nederland zijn er 2 veel voorkomende rat soorten, de bruine rat en de zwarte rat. In de provincies Drenthe, Groningen en Friesland komt OB Drenthe veel bruine ratten tegen. Deze ratten zijn meestal grijsbruin en zijn circa 15 tot 25 cm lang. De bruine rat komt voor in het rioleringsstelsel, onder en in gebouwen en plaatsen waar voedsel aanbod is. Bij onvoldoende aandacht van hygiëne, bijv. huisvuil en voedselresten. 

Ontwikkeling van de bruine rat

Vrouwtjes van de leeftijd 3 tot 18 maanden hebben gemiddeld 15 nesten. De draagtijd is maar 3 weken. Het nest grote bestaat uit 7 a 10 jongen. Na 3 maanden zijn de ratten al geslachtsrijp. De levensduur van de bruine rat is 2 tot 3 jaar. Makkelijke reken som niet? 

Nuttige informatie

De rat is een alleseter. Voedsel als groenten, granen en fruit is onmisbaar in het leven van een huismuis. De rat eet gemiddeld 15 tot 20 gram voedsel per dag. In 1 week kan een rat wel tot 140 gram voedsel eten. Dat is maar voor 1 rat!

Schade

Ratten kunnen ziektekiemen verspreiden zoals ziekte van Weil. Dit kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Ook kunnen ratten veeziekten verspreiden zoals varkenspest. Ze kunnen voedselvoorraden bevuilen met uitwerpselen en urine. De huismuis veroorzaakt een stankoverlast. De rat kan knaagschade veroorzaken zoals het doorbijten van leidingen en kabels, dit veroorzaakt storingen en kortsluiting. De rat kan verzakkingen veroorzaken, denk aan een voetpad of terras.

Bestrijden van ratten

OB Drenthe is de rattenbestrijder van Noord Nederland. Wij zijn actief in Drenthe, Groningen en Friesland. Onze professionele bestrijders helpen u van uw ratten af.

Vul hier vrijblijvend uw gegevens in en wij nemen dezelfde dag telefonisch contact met u op. De bestrijder kan dezelfde dag bij u thuis of bedrijf zijn, waardoor u snel van de ratten af bent.